Ljetni ispitni rok kod izv. prof. dr. sc. Ivana Andrijanića

Indijski potkontinent u povijesnoj perspektivi I-II

  1. Utorak, 16. lipnja u 9.30
  2. Utorak, 23. lipnja u 9.30
  3. Utorak, 30. lipnja u 9.30

Osnove sanskrtske gramatike I-II

  1. Četvrtak, 18. lipnja u 9.30
  2. Četvrtak, 25. lipnja u 9.30
  3. Četvrtak, 2. srpnja u 9.30

Indologija: metode, područja, pomagala, zadatci I–II

  1. Srijeda, 17. lipnja u 9.30
  2. Srijeda, 24. lipnja u 9.30 
  3. Srijeda, 1. srpnja u 9.30

Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2019. za područje filoloških znanosti dobio je Ivan Andrijanić.

Zbog pandemije i potresa u kojem je oštećena Palača HAZU-a, ne će biti svečanoga uručenja Nagrade prilikom Dana Akademije, ali će u srijedu, 29. travnja predsjednik Akademije, akademik Velimir Neidhardt, na HRT 3 u 19.40 ili 19.50 objaviti imena dobitnika Nagrada i održati prigodni govor.

Međunarodna konferencija Between Language and Literature: Hindī in Classroom and Beyond

Conference “Between Language and Literature: Hindī in Classroom and Beyond” organized by Department of Indology and Far Eastern Studies, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb in collaboration with Embassy of India and Indian Council for Cultural Relations in the context of International Hindī day on March 6 and 7, 2020.

Stipendija za učenje hindskoga jezika na Kendriya Hindi Sansthanu u Agri

Objavljen je poziv za sudjelovanje na natječaju za jednogodišnju stipendiju (dva semestra) za učenje hindskoga jezika na institutu Kendriya Hindi Sansthan u Agri. Natječaj je otvoren do 25. ožujka.

Pozivamo zainteresirane studente da se prijave i iskoriste ovu izvrsnu priliku za boravak u Indiji i za učenje hindskoga jezika.

Natječaj i formulari dostupni su na poveznici

Je li Indska civilizacija bila pismena?

U petak 21. veljače od 19.00 do 20.00 održat će se u Arheološkom muzeju u Zagrebu predavanje Ivana Andrijanića o suvremenoj raspravi o pitanju pismenosti u indskoj civilizaciji. Koja je narav indskih znakova, bilježi li se njima uopće jezik, koji bi to jezik mogao biti, pitanja su na koja ne ćete dobiti odgovora, ali možda steknete dojam o tome koji bi odgovor mogao biti.

Više je informacija dostupno na poveznici

Komemoracija za akademika Radoslava Katičića

Poziv na komemoraciju

Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije i Odsjek za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu pozivaju na komemoraciju za akademika Radoslava Katičića u srijedu 5. veljače u Vijećnici Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3 u 12.00 sati.

Na skupu će o životu i djelu Radoslava Katičića govoriti:

prof. dr. sc. Dean Duda, prodekan za organizaciju i razvoj Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, akademik August Kovačec, akademik Mislav Ježić, akademik Ranko Matasović i sin Natko Katičić.
Pozivamo sve profesore i studente, kolege i prijatelje našega preminuloga profesora i utemeljitelja studija indologije da mu svojom prisutnošću zajedno odamo počast.